Jањић посетио СКОСИ ”Олимп”: електронска опрема за нове спортске домете

Поводом међународног дана особа с инвалидитетом, коjи се обележава у недељу, 3. децембра, градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић посетио jе данас Стрељачки клуб особа с инвалидитетом “Олимп”. Заjедно са сарадницима, градоначелник jе клубу у ком тренира и олимпиjски шампион Ласло Шурањи уручио донациjу – електронску мету са припадаjућим софтвером, коjом ће се унапредити тренажни процес и Шурањиjу и осталим стрелцима омогућити боље припреме за међународне такмичарске наступе. СКОСИ “Олимп” данас су посетили и заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћници Душко Радишић, Симо Салапура и Драган Ћапин, генерална секретарка Спортског савеза града Вукосава Ђапић Атанацковић и заменица секретара Скупштине града Светлана Груjић.


Градоначелник Jањић jе нагласио jе да локална самоуправа придаjе посебну пажњу особама с инвалидитетом, а да му jе част што у граду има и таквих спортиста, какав jе Шурањи или стонотенисери клуба “К2”.
“Поносан сам и на своjе сараднике из Градске управе, на своj тим, што успевамо увек да пронађемо финансиjски простор да помогнемо нашим клубовима у коjима се такимиче особе с инвалидитетом. Имамо шест таквих клубова у Спортском савезу, имамо олимпиjске медаље, сигуран сам да се њима поносе и Зрењанинци, и цела Србиjа. Драго ми jе што смо успели да обезбедимо средства, они да купе електронску мету, а стонотенисери да набаве тренажног робота, и да нас обрадуjу новим медаљама”, истакао jе Jањић и додао да jе спорт jедан од наjбољих начина за активно укључење лица с инвалидитетом у друштвене токове. СКОСИ “Олимп” окупља и стрелце из редовне популациjе, а организуjе и обуке за ученике ОШ “Петар Петровић Нjегош”, па се градоначелник захвалио и тренерима коjи анимираjу децу да се баве овим спортом, и упознаjу са стрељаштвом.


Наjпозваниjи да оцени нову електронску мету сигурно jе олимпиjски шампион у стрељаштву са параолимпиjских игара у Рио де Жанеиру, Ласло Шурањи, коjи се у зрењанинском клубу припрема за наредне наступе.
“Било нам jе потребно да купимо овакву мету, да тренирамо у условима у коjима се и такмичимо. Стрељаштво jе напредовало до скоро немогућих висина, резултати су готово достигли максимум, коjи ће се тешко превазићи и све то морамо да пратимо, између осталог и кроз набавку опреме, оружjа, мунициjе. Следеће велико такмичење очекуjе нас у маjу наредне године, и припремамо се за то светско првенство у Jужноj Кореjи”, нагласио jе Шурањи.

Председник СКОСИ Олимп Зоран Шипка захваљуjе Граду Зрењанину и градоначелнику на израженоj подршци за функционисање клуба и истиче значаj ове донациjе.
“Ово jе за нас значаjно, пошто нам електронска мета омогућава адекватне припреме за велика такмичења и олакшаће нам даљи рад и тренинге, а надамо се и донети успешне резултате. Сада наши стрелци могу да тренираjу на метама и опреми коjа ће бити и на светским, европским и олимпиjским такмичењима. Наредне године jе светско првенство у Jужноj Кореjи, Ласло Шурањи нам jе сигуран путник, а надамо се да ће бар jош jедан наш такмичар испунити норму за то такмичење”, обjашњава Шипка.


СКОСИ “Олимп” jедан jе од шест градских клубова, чланица Спортског савеза, коjи окупљаjу спортисте с инвалидитетом. Истакнуте резултате постижу и Стонотениски клуб инвалида “К2”, Спортски клуб за децу и омладину са посебним потребама “Хенди спорт”, спортски клубови глувих “Звезда” и “Банат” и Стреличарски клуб „Зрењанин“.

Међународни дан посвећен особама са инвалидитетом, 3. децембар, установљен jе 1992. године, када jе Генерална скупштина УН усвоjила резолуциjу коjом се све земље позиваjу да обележаваjу таj дан с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом jеднако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Процене су да такве особе, с различитим врстама инвалидитета, чине чак око 10 одсто светске популациjе.


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5590/Janjic-posetio-SKOSI-”Olimp”–elektronska-oprema-za-nove-sportske-domete


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina