Десето Богоjављенско пливање у петак, 19. jануара у Зрењанину и Клеку

Традиционално Богоjављенско пливање за Часни крст по десети пут ће се одржати на градском jезеру код Културног центра у петак, 19. jануара 2018. године, у 12 часова. Очекуjе се и рекордан броj учесника – саопштили су данас организатори на конференциjи за новинаре у Градскоj кући. До сада се за пливање приjавило преко 40 учесника, међу коjима су и две даме, а сви коjи то jош желе, могу се приjавити на броj телефона 064-811-6471. Представницима медиjа обратили председник организационог одбора, помоћник градоначелника Симо Салапура, jереj Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину, члан Организационог одбора Владимир Петровић, као и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић.


Помоћник градоначелника Симо Салапура, овом приликом jе изjавио:
“Ове године jубиларни десети пут организуjемо ову лепу манифестациjу, за Часни крст ће се пливати на градском jезеру с почетком у 12 часова. Овом приликом истичем велико задовољство што jе сваке године броj учесника све већи, до сада су пристигле 44 приjаве , а очекуjемо да до самог пливања таj броj буде далеко већи. У овоj организациjи нисмо сами, подршка jе стигла од компаниjе “НИС” коjа нам jе донирала талпу, Црквена општина Зрењанин, Црвени крст, служба Хитне помоћи, рониоци само су део манифестациjе коjа нас очекуjе у петак 19. jануара, и овом приликом позивам и све наше суграђане да дођу и бодре наше храбре пливаче”, рекао jе Салапура.


“Богоjављење jе празник установљен у спомен на Христово крштење у реци Jордан. Према веровању, отворило се небо и зачуо глас Бога Оца коjи jе обjавио да jе Исус његов син, а на раме Исуса слетео jе и Свети Дух у обличjу голуба. Овим крштењем Исус jе означио почетак своjе хришћанске мисиjе и проповеди, а догађаj се зове Богоjављење. На таj празник све су воде освештане, и симболика jе улазак у ту воду, а не такмичење у пливању”, рекао jе jереj Веселин Влашки и додао да ће се, већ по устаљеноj традициjи, такмичари пре пливања окупити у храму Светог Архангела Михаила, на Светоj литургиjи, коjа почиње у 9:30 часова.
“После литургиjе ћемо осветити Богоjављенску водицу и заjедно с пливачима и присутним грађанима у литиjи кренути до jезера”, додао jе Влашки.


“Суорганизатор манифестациjе, Културни центар, и ове године предузео jе све што jе неопходно да пливање за Часни крст прође у наjбољем реду”, рекао jе директор те установе Горан Маринковић и назначио да ће за све учеснике бити обезбеђени топли напици и одећа након пливања. Он jе позвао наше суграђане да у петак, у подне, дођу у што већем броjу и подрже пливаче.

Владимир Петровић jе рекао да техничке припреме за манифестациjу такође теку по плану и да ће посебна пажња бити посвећена безбедности учесника у пливању.

“На сам дан манифестациjе трасу коjом ће се пливати и дно jезера провериће рониоци. У води ће, током пливања, бити и спасиоци, на обали ће бити волонтери градске организациjе Црвеног крста, наравно хитна помоћ и полициjа, а битно jе напоменути да нико неће моћи да плива уколико не добиjе одобрење лекара и обави лекарски преглед коjи ће за све приjављене учеснике обезбедити Општа болница “Свети Jован”. Право да учествуjу имаjу само пунолетне особе”, рекао jе Петровић.


Организатори су и овога пута Град Зрењанин, Српска православна црква – храм Светог Архангела Михаила и Културни центар Зрењанина. Пре пливања за Часни крст у Зрењанину наступиће и чланице црквеног хора при храму Светог Архангела Михаила “Жене мироносице”, а с почетком у 14 часова, биће одржано и Богоjављенско пливање у Клеку, на Бегеjу код “Шлаjза”.


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5657/Deseto-Bogojavljensko-plivanje-u-petak–19–januara-u-Zrenjaninu-i-Kleku


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina