Десето Богоjављенско пливање за Часни крст, уз рекордан броj учесника

Ненад Живанов из Зрењанина понео jе Часни крст на данашњем Богоjављенском пливању на jезеру у центру Зрењанина, на ком jе наступило чак 46 пливача, међу њима и jедна девоjка, прошлогодишња победница Тиjана Сич.

У Клеку се пливало по девети пут, а у Бегеj код “Шлаjза” ушло jе осам пливача. Пети пут jе пливао, а четврти пут допливао до Часног крста Милош Павловић.


Jубиларно, десето Богоjављенско пливање у Зрењанину након обнављања ове традициjе 2009. године, окупило jе рекордан броj учесника, а чини се и гледалаца, jер jе простор око Малог моста и Културног центра Зрењанина био тесан да прими све заинтересоване. Први пут су пливачи у воду ушли са наменске талпе, донациjе компаниjе НИС. Манифестациjи су присуствовали и броjни функционери локалне управе, на челу с градоначелником Чедомиром Jањићем, замеником Сашом Сантовцем и председником Скупштине града Оливером Митровићем, а присуствовала jе и заменица Покраjинског секретара за финансиjе Жељка Милошевић. Градоначелник jе био и на Богоjављенском пливању у Клеку, код “Шлаjза”.


Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић честитао jе победницима, али и свим осталим учесницима данашње манифестациjе у Зрењанину и Клеку. Традиционалним поздравом “Бог се jави”, Jањић jе истакао да jе данашња манифестациjа наjмасовниjа до сада, да jе окупила не само наjвише учесника, него и публике и да се нада да ће у наредним годинама пливача бити све више.

Поклон Ненаду Живанову, златни крст, уручио jе кум овогодишњег Богоjављенског пливања Драган Божjак, власник зрењанинског предузећа “Биоелектрик”, а честитке су му упутили и jереj Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић, коjи су се такође обратили на конференциjи за новинаре у Културном центру, након манифестациjе.


Победник Живанов истакао jе да му jе велика част што jе пливао, што jе освоjио Часни крст, и честитао jе свима коjи су успели да препливаjу стазу.

Организатори 10. пливања за Часни крст били су, као и претходних година, Црквена општина Зрењанин – храм Светог архангела Михаила (“Руска црква”), Културни центар Зрењанина и Град Зрењанин, а покровитељи НИС – погон “Изградња” Зрењанин, Општа болница “Свети Jован”, Електродистрибуциjа Зрењанин и Пекара “Jефта”. Химну Републике Србиjе отпевале су чланице хора “Жене мироносице”. Пре пливања, у храму Светог архангела Михаила одржана jе света литургиjа, након коjе jе освећена вода из jезера. Сви учесници манифестациjе формирали су потом свечану литиjу и заjедно отишли до градског jезера.


Победник у Клеку Милош Павловић рекао jе да jе већ навикао на хладну воду, и да увек има велику жељу да плива за Часни крст.
“Пливам, пре свега, због себе, због здравља, надам се да ћу бити овде и наредне године. Битно ми jе било да учествуjем, као и другим пливачима, и надам се да ће нас догодине бити у jош већем броjу. Честитам свима на учешћу”

Градоначелник Чедомир Jањић jе и у Клеку подсетио да jе ова традициjа на наjлепши начин обновљена
“У многим градовима нема пливања за Часни крст, а код нас се, ево, плива на два места, десети пут у Зрењанину и девети у Клеку. Оборени су сви рекорди, и што се тиче наших суграђана коjи су дошли да поздраве оваj чин, до самих учесника. Честитам организаторима, честитам Српскоj православноj цркви, и надам се да ће нас следеће године бити jош више”, поручио jе Jањић након Богоjављенског пливања на клечанском “Шлаjзу”


Међу учесницима данашњег Богоjављенског пливања у Зрењанину било jе и гостиjу из других места, а из Новог Сада jе стигао Александар Анђелковић. Упутио jе све похвале организаторима, а потом и запросио своjу изабраницу, Jелену Стопавски, што jе у Културном центру Зрењанина поздрављено топлим аплаузом.


Прво пливање за Часни крст у Великом Бечкереку одржано jе jош у другоj половини деветнаестог века, а последња богоjављенска трка пре обнављања традициjе одржана jе 1942. године. Након тога су jе окупационе власти забраниле, а послератне власти су ту одлуку прећутно подржале. Манифестациjа jе обновљена 2009. године, када jе наступило 12 пливача, а први jе до Часног крста допливао Драган Моjсин из Зрењанина.

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос jе тада, у своjоj тридесетоj години, позвао Jована Претечу да га крсти у реци Jордан. По Библиjи, одмах по крштењу, а оно jе обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца коjи jе обjавио да jе Исус син његов, а тада jе на раме Исуса слетео Свети Дух у обличjу голуба. Овим крштењем jе Исус означио почетак своjе мисиjе и проповеди.

Реч jе о jедном од 15 наjвећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћуjе вода коjу народ узима и носи кућама, jер се веруjе да има духовна и лековита своjства и назива се богоjављенска вода. Верници се поздрављаjу традиционално “Бог се jави!”, уз отпоздрав “Ваистину се jави!”.


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5660/Deseto-Bogojavljensko-plivanje-za-Casni-krst–uz-rekordan-broj-ucesnika


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina