Deseto Bogojavljensko plivanje za Časni krst, uz rekordan broj učesnika

Nenad Živanov iz Zrenjanina poneo je Časni krst na današnjem Bogojavljenskom plivanju na jezeru u centru Zrenjanina, na kom je nastupilo čak 46 plivača, među njima i jedna devojka, prošlogodišnja pobednica Tijana Sič.

U Kleku se plivalo po deveti put, a u Begej kod “Šlajza” ušlo je osam plivača. Peti put je plivao, a četvrti put doplivao do Časnog krsta Miloš Pavlović.


Jubilarno, deseto Bogojavljensko plivanje u Zrenjaninu nakon obnavljanja ove tradicije 2009. godine, okupilo je rekordan broj učesnika, a čini se i gledalaca, jer je prostor oko Malog mosta i Kulturnog centra Zrenjanina bio tesan da primi sve zainteresovane. Prvi put su plivači u vodu ušli sa namenske talpe, donacije kompanije NIS. Manifestaciji su prisustvovali i brojni funkcioneri lokalne uprave, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, zamenikom Sašom Santovcem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem, a prisustvovala je i zamenica Pokrajinskog sekretara za finansije Željka Milošević. Gradonačelnik je bio i na Bogojavljenskom plivanju u Kleku, kod “Šlajza”.


Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić čestitao je pobednicima, ali i svim ostalim učesnicima današnje manifestacije u Zrenjaninu i Kleku. Tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”, Janjić je istakao da je današnja manifestacija najmasovnija do sada, da je okupila ne samo najviše učesnika, nego i publike i da se nada da će u narednim godinama plivača biti sve više.

Poklon Nenadu Živanovu, zlatni krst, uručio je kum ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja Dragan Božjak, vlasnik zrenjaninskog preduzeća “Bioelektrik”, a čestitke su mu uputili i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji su se takođe obratili na konferenciji za novinare u Kulturnom centru, nakon manifestacije.


Pobednik Živanov istakao je da mu je velika čast što je plivao, što je osvojio Časni krst, i čestitao je svima koji su uspeli da preplivaju stazu.

Organizatori 10. plivanja za Časni krst bili su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin – hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, a pokrovitelji NIS – pogon “Izgradnja” Zrenjanin, Opšta bolnica “Sveti Jovan”, Elektrodistribucija Zrenjanin i Pekara “Jefta”. Himnu Republike Srbije otpevale su članice hora “Žene mironosice”. Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom svečanu litiju i zajedno otišli do gradskog jezera.


Pobednik u Kleku Miloš Pavlović rekao je da je već navikao na hladnu vodu, i da uvek ima veliku želju da pliva za Časni krst.
“Plivam, pre svega, zbog sebe, zbog zdravlja, nadam se da ću biti ovde i naredne godine. Bitno mi je bilo da učestvujem, kao i drugim plivačima, i nadam se da će nas dogodine biti u još većem broju. Čestitam svima na učešću”

Gradonačelnik Čedomir Janjić je i u Kleku podsetio da je ova tradicija na najlepši način obnovljena
“U mnogim gradovima nema plivanja za Časni krst, a kod nas se, evo, pliva na dva mesta, deseti put u Zrenjaninu i deveti u Kleku. Oboreni su svi rekordi, i što se tiče naših sugrađana koji su došli da pozdrave ovaj čin, do samih učesnika. Čestitam organizatorima, čestitam Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i nadam se da će nas sledeće godine biti još više”, poručio je Janjić nakon Bogojavljenskog plivanja na klečanskom “Šlajzu”


Među učesnicima današnjeg Bogojavljenskog plivanja u Zrenjaninu bilo je i gostiju iz drugih mesta, a iz Novog Sada je stigao Aleksandar Anđelković. Uputio je sve pohvale organizatorima, a potom i zaprosio svoju izabranicu, Jelenu Stopavski, što je u Kulturnom centru Zrenjanina pozdravljeno toplim aplauzom.


Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je tada, u svojoj tridesetoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.


Preuzeto sa: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5660/Deseto-Bogojavljensko-plivanje-za-Casni-krst–uz-rekordan-broj-ucesnika


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina