ТРИБИНА „ПОЛОЖАЈ ЖЕНА У СПОРТУ”: Од „уљеза“ до узора

У веслачком клубу „Бегеј 1883” од оснивања тренирали су и веслачи и веслачице, тако да је то постао први клуб у Европи који је имао четверац са женском посадом. Осим тога, жене су у 19. веку у нашем граду возиле бицикл и играле тенис – много пре него што је постало уобичајено да се и жене могу бавити спортом. Међутим чак и данас оне морају да бране своје позиције и да се боре за више места у области спорта, закључили су вечерас учесници и учеснице трибине „Положај жена у спорту”.

Разговор је одржан у салону Народном музеја, а говорили су проф. др Зоран Милошевић, проф. др Вишња Ђорђић, проф. др Миленко Вуковић, Симо Салапура, психолошкиња Снежана Вујановић, уредница и новинарка Биљана Мандић и Ружица Карајовић Иброчић, чланица Олимпијског комитетс. Модераторка трибине била је Стојанка Лекић, коауторка изложбе и покрајинска посланица.

Жене су одувек сматране „уљезима“ у спорту, којим су се некада бавили само мушкарци, подсетили су професори Вишња Ђорђић и Зоран Милошевић. На првим модерним Олимпијским играма 1896. није ни било жена, чему је допринео и сам Пјер де Кубертен. Оне су почеле да се такмиче на Играма 1900. године, а тенисерка Шарлота Купер, која је иначе била глува, постала је прва олимпијска шампионка, навела је професорица Ђорђић.

Тврдње да су жене слабији, лепши пол, да не могу поднесу напоре које спорт изискује јесу митови, истакла је психолошкиња Снежана Вујановић. Она је додала да су жене које се баве спортом по особинама личности сличније мушкарцима спортистима него женама које се не баве спортом.

Девојке могу бити подједнако успешне у спорту као и младићи, а подстицај да се тиме баве долази из породице, затим из школе, испричао је на основу свог дугогодишњег тренерског искуства Миленко Вуковић.

Подстрек у томе могу дати и медији, који доприносе да спортсткиње, поред спортиста, постају узори дечацима и девојчицама. Новинарка Биљана Мандић је приметила да светским шампионкама одбојкашицама Србије и даље није лако да се изборе за целу страну у новинама поред увек доминантног фудбала.

Стојанка Лекић се захвалила кустосту Синиши Оњину, свом сараднику на изложби, најавивши да ће трећа фаза пројекта „Женско лице спорта у Зрењанину” бити документарни филм, који је тренутно у монтажи.

DSC_0139 .
DSC_0124 .
DSC_0113 .
DSC_0073 ..
DSC_0074 .
DSC_0099 .

Преузето са: http://www.listzrenjanin.com/tribina-polozaj-zena-u-sportu-od-uljeza-do-uzora-2/


Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijava

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina