Међународни дан људских права – ширење мреже међусекторске сарадње

Поводом Међународног дана људских права, 10. децембра, односно последнjег дана у оквиру глобалне кампанjе “16 дана активизма у борби за спречаванjе насиља над женама”, чланови Радне групе за превенциjу насиља града Зренjанина, представници Женске одборничке мреже и Савета за родну равноправност града Зренjанина одржали су данас редовну седницу. На самом почетку, координаторка за родну равноправност Љиљана Лазаревић jе указала да Град Зренjанин, као потписник Европске повеље о родноj равноправности, континуирано промовише кампанjу о подизанjу свести грађана и сузбиjанjу родно заснованог насиља. Она jе навела и да jе 10. децембар дан када Град посебно скреће пажнjу на елементарно кршенjе женских људских права.     

 Током данашнjе седнице потписан jе и Протокол о сараднjи за спречаванjе насиља над женама између Града Зренjанина и Спортског савеза града Зренjанина, а документ су потписали помоћник градоначелника Душко Радишић и Вукосава Ђапић Атанацковић, генерални секретар ССГЗ.  Захваљуjући се свима коjи делуjу на спречаванjу наслиjа, Радишић jе подсетио да jе Град Зренjанин пре више од jеданаест година препознао и активно се укључио у решаванjе тог проблема, да jе 2014. године успостављена међусекторска сараднjа, а да jе резултат успешног рада довео до тога да jе 2017. године, по “Зренjанинском моделу” усвоjен закон.- Поносни смо на то, али се трудимо да проширимо мрежу, данас и са Спортским савезом и сигурни смо да ће нjихово укључиванjе дати значаjан допринос – казао jе он.     

 Заменица председника Скупштине града Љуба Травица подсетила jе на активности спороведене током ове године и указала на важност да се целокупно друштво уjедини против насиља, не само над женама, већ насиља начелно.- Ценимо и поштуjемо добру вољу Спортског савеза града коjи jе показао да, без обзира коjим се послом баве, и те како могу да допринесу решаванjу овог проблема коjи jе, морамо признати, изражен у нашем друштву. Ако погледамо статистику уназад, сведоци смо да насиље не jенjава. Донели смо нови Закон о породици, изменили кривични закон и ускладили законска акта, убрзали процес решаванjа проблема, али ипак jе чинjеница да насиље постоjи. Оно што ми се чини да треба менjати, а то jе и наjтеже од свега, jесте менjанjе менталитета и навика – рекла jе Травица. Указала jе да jе за решаванjе проблема насиља неопходно укључити све чиниоце, а говорећи о сараднjи са Спортским савезом, рекла jе да ће прва активност бити обука одбране за жене жртве насиља и биће реализована током наредне године.  – Наравно, сви курсеви и обуке биће бесплатни – истакла jе Љуба Травица. Поводом завршетка глобалне кампанjе и Међународног дана људских права, у Народном позоришту “Тоша Jовановић” одиграна jе позоришна представа “Траг људских зуба”, у извођенjу аматерског позоришта “Jовица Jелић” из Банатског Карађорђева. 


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7112/Medjunarodni-dan-ljudskih-prava—sirenje-mreze-medjusektorske-saradnje


Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijava

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina