Međunarodni dan ljudskih prava – širenje mreže međusektorske saradnje

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, odnosno poslednjeg dana u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma u borbi za sprečavanje nasilja nad ženama”, članovi Radne grupe za prevenciju nasilja grada Zrenjanina, predstavnici Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina održali su danas redovnu sednicu. Na samom početku, koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević je ukazala da Grad Zrenjanin, kao potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, kontinuirano promoviše kampanju o podizanju svesti građana i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Ona je navela i da je 10. decembar dan kada Grad posebno skreće pažnju na elementarno kršenje ženskih ljudskih prava.     

 Tokom današnje sednice potpisan je i Protokol o saradnji za sprečavanje nasilja nad ženama između Grada Zrenjanina i Sportskog saveza grada Zrenjanina, a dokument su potpisali pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar SSGZ.  Zahvaljujući se svima koji deluju na sprečavanju naslija, Radišić je podsetio da je Grad Zrenjanin pre više od jedanaest godina prepoznao i aktivno se uključio u rešavanje tog problema, da je 2014. godine uspostavljena međusektorska saradnja, a da je rezultat uspešnog rada doveo do toga da je 2017. godine, po “Zrenjaninskom modelu” usvojen zakon.- Ponosni smo na to, ali se trudimo da proširimo mrežu, danas i sa Sportskim savezom i sigurni smo da će njihovo uključivanje dati značajan doprinos – kazao je on.     

 Zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica podsetila je na aktivnosti sporovedene tokom ove godine i ukazala na važnost da se celokupno društvo ujedini protiv nasilja, ne samo nad ženama, već nasilja načelno.- Cenimo i poštujemo dobru volju Sportskog saveza grada koji je pokazao da, bez obzira kojim se poslom bave, i te kako mogu da doprinesu rešavanju ovog problema koji je, moramo priznati, izražen u našem društvu. Ako pogledamo statistiku unazad, svedoci smo da nasilje ne jenjava. Doneli smo novi Zakon o porodici, izmenili krivični zakon i uskladili zakonska akta, ubrzali proces rešavanja problema, ali ipak je činjenica da nasilje postoji. Ono što mi se čini da treba menjati, a to je i najteže od svega, jeste menjanje mentaliteta i navika – rekla je Travica. Ukazala je da je za rešavanje problema nasilja neophodno uključiti sve činioce, a govoreći o saradnji sa Sportskim savezom, rekla je da će prva aktivnost biti obuka odbrane za žene žrtve nasilja i biće realizovana tokom naredne godine.  – Naravno, svi kursevi i obuke biće besplatni – istakla je Ljuba Travica. Povodom završetka globalne kampanje i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” odigrana je pozorišna predstava “Trag ljudskih zuba”, u izvođenju amaterskog pozorišta “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva. 


Preuzeto sa: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7112/Medjunarodni-dan-ljudskih-prava—sirenje-mreze-medjusektorske-saradnje


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina