Зрењанин и Београд заједнички у спортским пројектима – потписан споразум о сарадњи спортских савеза два града

У Градској кући у Зрењанину данас су председник Спортског савеза града Београда Драган Томашевић и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић потписали споразум о сарадњи две спортске асоцијације. Тим документом отварају се могућности различитих облика сарадње, заједничког учешћа у спортским пројектима, размени искуства, програмима едукације и слично.

Драган Томашевић, председник Спортског савеза града Београда, истакао је да је “Зрењанин једна од најспортскијих средина у Србији”, прави пример града спортова и града који може да се похвали чак и једним спортским музејом.
– Овај споразум подразумева више облика међусобне сарадње два спортска савеза, а међу нашим главним активностима су управо едукације намењене спортским стручњацима и спортским радницима, и из овог споразума проистиче једна врло конкретна бенефиција за Спортски савез Зрењанина и његове чланове, а то је бесплатно учешће на свим нашим едукацијама које се организују најмање једном месечно. Могу да кажем да имамо најеминентније предаваче из разних области, од медицине, спортског права, генералног менаџмента у спорту, широк је спектар тема којим се бавимо и све то наилази на добар одјек у спортским круговима. Отворићемо врата нашим партнерима из споразума и за међународну сарадњу, а очекујемо да и ми постанемо богатији за нека искуства из локалних и регионалних средина с којима ћемо у наредном периоду потписати сличне споразуме – рекао је Томашевић.

Још је додао да је потписивање споразума у Зрењанину део ширег плана Спортског савеза Београда на успостављању сарадње са локалним спортским савезима, и да Зрењанин није случајно одабран, практично, као први град у тој акцији.
– На то нас је навела дуга и богата спортска традиција овог града и број олимпијских шампиона, из Баната ту је још и Панчево, окренућемо се и другим деловима Србије, у плану је и потписивање са Спортским савезом Косова и Метохије, планирамо да што више наших партнера из регионалних и локалних спортских савеза привучемо и да заједно реализујемо различите пројекте – објаснио је Драган Томашевић.

Вукосава Ђапић Атанацковић такође је истакла значај овог споразума за едукацију наших стручњака у спорту и то је, по њеним речима, први конкретан резултат данас потписаног документа о међусобној сарадњи спортских савеза два града.

Потписивању споразума присуствовао је и помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура, који је истакао да је и ова активност проистекла из добре сарадње коју Град Зрењанин остварује са националним гранским спортским савезима у Републици Србији, као и да наш територијални спортски савез има широку мрежу спортских пријатеља у савезима у другим градовима.
– Велика нам је част што смо данас озваничили сарадњу на спортском плану са Градом Београдом и мислим да ћемо заједно, на обострано задовољство, исказати и наше капацитете и резултате, које можемо да у наредном периоду унапређујемо – рекао је Салапура и осврнуо се на значајну годишњицу коју обележава спортски Зрењанин, а важна је и за целокупни олимпијски покрет наше земље.

– Зрењанински олимпијци дали су велики допринос олимпијском покрету на овим просторима освајањем двадесет две олимпијске медаље. Док чекамо двадесет трећу, следеће године у Токију, треба да се сетимо човека који је рођен и школован у нашем граду и који је, заједно с Пјером де Кубертеном, један од оснивача модерних олимпијских игара – у питању је др Ференц Кемењ, чија је биста постављена у Алеји великана у Карађорђевом парку и који је рођен пре 160 година. Овај датум ће можда бити и покретач иницијатива за даљи развој и свеукупну промоцију спорта, и у нашем граду, али и олимпијског покрета у нашој држави – истакао је Симо Салапура током данашње свечаности.


Preuzeto sa: http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2020/06/zrenjanin-i-beograd-zajednicki-u-sportskim-projektima-potpisan-sporazum-o-saradnji-sportskih-saveza-dva-grada


Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina