Потписан Протокол о сарадњи – Град Зрењанин и Институт за женски спорт организују бесплатно бављење спортом за девојчице

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, оснивач Института за женски спорт и селекторка кошаркашке репрезентације Cpбијe Марина Маљковић и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић потписали су данас у Градској кући Протокол о сарадњи, базиран на заједничкој потреби да се девојчицама предшколског и основношколског узраста обезбеди бесплатно бављење спортом на територији Града Зрењанина, и то у три спортске дисциплине – кошарци, гимнастици и џудоу.

Потписивању Протокола су присуствовали и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, као и представнице Института за женски спорт – Јелена Аруновић, селекторка и тренер стрељачке репрезентације Србије, репрезентативка у кошарци Дајана Бутулија и некадашња истакнута пливачица, данас чланица Олимпијског комитета Србије, наша суграђанка Мирослава Најдановски, као и Борис Бурсаћ, народни посланик у Скупштини Републике Србије.

Како је истакао градоначелник Салапура, потписивањем овог документа стварају се додатни услови за развој и афирмацију женског спорта у Зрењанину, као и да ће сарадња с Институтом за женски спорт бити део пројекта “Европски град спорта 2021”,
– Подсетићу да је Зрењанин на свим Олимпијским играма од 2000. године имао спортисткиње, и да су добро позната имена Иване Шпановић, Мирославе Најдановски, Јоване Бракочевић, Маје Огњеновић, Брижитке Молнар, Вукосаве Ђапић, имена која треба да буду узор и позитиван пример свим девојчицама које желе да се баве спортом. Не само то, када кажемо спорт, мислимо не само на резулат, већ и на здраве животне стилове, промоцију свега што је битно за развој девојчица, којих је много у нашем граду и које имају жељу да се баве спортом – рекао је градоначелник и додао да је Зрењанин први град партнер Института за женски спорт и да ће већ од 1. марта кренути бесплатне активности.

Још је истакао да су сви спортски простори у граду и ресурси Јавне установе “Спортски објекти” бесплатни и доступни свим клубовима.
– На њима је да организују рад, односно да кроз наше партнерство са Институтом за женски спорт и договор са Спортским савезом града, крену у реализацију овог пројекта – објаснио је градоначелник Салапура.

Оснивач Института за женски спорт и селекторка кошаркашке репрезентације Cpбијe Марина Маљковић истакла је да је за Зрењанин везују најлепша сећања на претходно Европско првенство у кошарци и победе репрезентације у “Кристалној дворани”, као и да град и градоначелник у потпуности разумеју спорт и потребу за његовим бављењем.
– Драго ми је што овај град има разумевања за наше активности и што ће бити први у Србији у ком ће се организовати тренинзи у три спорта. Почела сам с покретом који се бави искључиво бесплатном кошарком за девојчице, а захваљујући сарадњи са Владом Републике Србије и разумевању за женски спорт, активности су знатно проширене и сада нудимо девојчицама могућност да бирају којим ће се бавити спортом – рекла је Марина Маљковић и позвала све девојчице из Зрењанина и околине да изаберу неки од понуђених спортова и почну да тренирају. Оценила је значајним да то буде баш у овој години, у којој је Зрењанин понео признање “Европски град спорта”.

Додала је и да је Институт за женски спорт почео с радом крајем септембра прошле године и да су досадашњи резултати изнад очекиваних.
– Презадовољни смо и мислимо да се, након ове ситуације с епидемијом, само појачала жеља за бављењем спортом и физичком активношћу, посебно да то буде доступно и бесплатно девојчицама, јер је чињеница да родитељи дају предност мушкој деци када треба да издвајају средства за спорт. Ми то желимо да променимо и радимо на томе, уз ангажовање ресурса, стручних тренера, људи који разумеју спорт, у срединама које разумеју спорт – нагласила је Маљковић.


Preuzeto sa: http://www.zrenjanin.rs/sr/vesti/2021/01/potpisan-protokol-o-saradnji-grad-zrenjanin-i-institut-za-zenski-sport-organizuju-besplatno-bavljenje-sportom-za-devojcice

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sportska asocijacija strukovnih saveza, sportskih društava, klubova i drugih sportskih organizacija na teritoriji grada Zrenjanina